Europska komisija organizira hackathon protiv koronavirusa

Europska komisija pokušava ublažiti posljedice pandemije COVID-19 na sve moguće načine pa je tako pokrenuta zanimljiva incijativa pod nazivom panEU Hackathon #EUvsVirus.

Cilj je zajedničko razvijanje inovativnih rješenja npr. visoke tehnologije, niske tehnologije, hardver, softver rješenja itd., koristeći biotehnologiju, digitalnu tehnologiju, društvenu znanost i druge domene inovacija. Događaj je otvoren europskoj zajednici inovatora, start-upova, proizvođača, trgovaca, javnih i privatnih kupaca, krajnjih korisnika itd. Opća svrha je uskladiti i povezati inovatore, partnere, kupce širom Europe u korist bavljenja neposrednim problemima krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećanje proizvodnih sposobnosti, prijenos znanja i rješenja iz jedne zemlje u drugu) na raznim tehnološkim poljima.

Hackathon će biti organiziran od 24. do 26.4.2020., s ciljem sudjelovanja 60.000 tvrtki, inovatora, NGO-a, itd. Sve je organizirano online, a prijave su već krenule na  https://euvsvirus.org/

Krajnji rok za prijavu je do 19. travnja 2020.

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 6 područja (podijeljenih u 37 izazova):

  • Zdravlje i život (Health & Life),
  • Poslovni kontinuitet (Business Continuity),
  • Društvena i politička kohezija (Social & Political Cohesion),
  • Udaljeni rad i obrazovanje (Remote Working and Education)
  • Digitalne financije (Digital Finance)
  • Ostalo (Other).

Hackathon će početi u petak, 24.4., sudionici će do nedjelje (26.4.) ujutro raditi na svojim rješenjima, nakon čega slijedi online pitch i odabir najboljih projekata.  Ti će projekti biti objavljeni na platformi Europskog inovacijskog vijeća (EIC community platform) i na taj način dobiti pristup krajnjim korisnicima (npr. bolnicama), investitorima, fondacijama i biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. To će biti polazna točka duže suradnje između EK i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s korona krizom.

Vjerujemo kako će biti dosta zainteresiranih sudionika i iz Hrvatske, a svima želimo sreću i pronalazak što kvalitetnijih rješenja koja mogu pomoći ublažiti negativne posljedice pandemije koju naša europska zajednica osjeća.