Vraćamo se inovacijama

I kako je najavljeno, u sklopu Nacionalnog plana obnove i oporavka objavljena su dva super zanimljiva natječaja za inovativne poduzetnike, Komercijalizacija inovacija i Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća.

Sličan je koncept oba natječaja – nužno je dokazati da je društvo razvilo inovaciju do određenog stupnja tehnološke spremnosti proizvoda ili usluge (TRL), s tim da za veći natječaj – Komercijalizacija inovacija mora biti u većem stupnju razvijenosti.

Za oba natječaja prihvatljivi su troškovi plaća, opreme, usluga, edukacija, marketinga itd.  U slučaju novoosnovanih poduzeća, poduzetnici mogu ostvariti do 1 milijun  HRK bespovratno, dok na natječaju za komercijalizaciju inovacija mogu ostvariti do čak 5.3 milijuna HRK.

Jedno od najvećih pitanja je može li tehnologija ili proces biti inovacija koja se prijavljuje na ovaj natječaj te je glavni zaključak da je ipak nužno da to budu proizvodi i/ili usluge koji su rezultat istraživanja i razvoja, a koji će se zaključenjem projekta plasirati na tržište.

Natječaji su namijenjeni mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MSP) te velika poduzeća, čak ukoliko je i startup u vlasničkoj povezanosti s velikim poduzećem, nisu prihvatljivi prijavitelji za natječaje.

Glavna razlika ova dva natječaja je što je veći (komercijalizacija) usmjeren fazi predkomercijalizacije i pripreme tvrtke za plasman inovacije dok je natječaj za novoosnovane s većim fokusom na dovršetak razvoja inovacije.

Ova dva natječaja prva su u nizu natječaja koja su usmjerena poduzetnicima, očekuje se tijekom ljeta objava poziva „Voucheri za digitalizaciju“ te „Bespovratna sredstva za digitalizaciju“, dok je nakon ljeta planiran dugoočekivani natječaj za hotele.

Veselimo se periodu pred nama koji tvrtkama donosi priliku da financiraju vlastite ideje različitim izvorima financiranja, a konzultantima mnoštvo prilika za stvaranje uspješnih priča s vrhunskim domaćim poduzetnicima. Nadamo se da su svi dionici naučili na dobrim i lošim primjerima u proteklom VFO razdoblju te da svi zajedno spremniji dočekujemo novi period.

Ovaj članak u okviru rubrike “Razgovor s konzultantom” piše Marino Bezmalinović, stariji konzultant u društvima UHY Savjetovanje i STech akcelerator.