Pokrenut ESIF fond rizičnog kapitala

Hrvatska napokon ima svoj fond rizičnog kapitala, zahvaljujući potpisanom Sporazumu o financiranju razine II između Europskog investicijskog fonda (EIF) i Fil Rouge Capital , odabranog francuskog upravitelja fonda s bogatim iskustvom u upravljanju akceleratorima i investicijskim fondovima.

Ovaj financijski instrument, ukupne vrijednosti preko 42 milijuna eura, bit će usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoju inovativnih poduzetnika, što je iznimno dobra vijest za sve startupove u Hrvatskoj, ali i etablirane tvrtke koje su u potrebi za investicijskim sredstvima koja su brža i administrativno manje zahtjevna od, primjerice, bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Podsjećamo kako je prva razina sporazuma između Vlade RH i EIF-a potpisana u ljeto 2018., a sada se konačno zna i upravitelj fonda te će njegov zadatak biti privući i dodatni privatni kapital u fond, uz onaj iz sredstava EU, kao i pružati usluge mentorstva i drugih razvojnih usluga namijenjenih poduzetnicima, posebno početnicima. Među privatnim ulagačima trebali bi biti i hrvatski mirovinski fondovi kojima je posljednjim izmjenama zakona omogućeno ulaganje u startupove.

Naglasak je i dalje na podupiranju lokalnog ekosustava i ulaganja u inovativne tehnološke tvrtke u ranim fazama razvoja.

Fond bi trebao postati operativan u lipnju, a prijave su već otvorene. Voditelj tima koji će skautirati startupe bit će Stevica Kuharski, osnivač startupa Locodels, digitalne platforme za gradsku dostavu paketa, te pokretač Startup Campova na Visu i Rijeci. Prvi projekti u inkubatoru očekuju se u rujnu.

Krajem godine trebao bi postati operativan i private equity fond namijenjen financiranju poduzeća u fazi rasta i dokapitalizaciji.