Poduzetnicima dostupno 20 milijuna EUR za zaštitu intelektualnog vlasništva

Zanimljiva omotnica dodjele bespovratnih sredstava otvorena je na razini Europske komisije.

Mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) mogu se prijaviti za financiranje u okviru programa bespovratnih sredstava u vrijednosti od 20 milijuna eura kako bi se poduzećima unutar EU-a pomoglo da bolje iskoriste prava intelektualnog vlasništva.

Uz potporu Komisije i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Fond za MSP-ove u okviru programa „Ideas Powered for Business” nastoji pomoći poduzećima da razviju strategije intelektualnog vlasništva i zaštite svoja prava intelektualnog vlasništva na nacionalnoj razini i razini EU-a.

Otvoren za sva poduzeća u EU-u koja odgovaraju službenoj definiciji MSP-a, novi program nudi financijsku potporu u obliku povrata troškova za usluge provjere intelektualnog vlasništva te prijavu žiga i dizajna, do maksimalnog iznosa od 1500 eura po poduzeću.

Fond je u siječnju otvorio prvi od pet poziva za podnošenje zahtjeva koji će se objaviti tijekom 2021. Novi program prva je ključna mjera Komisijina akcijskog plana za intelektualno vlasništvo, objavljenog u studenome 2020. Zahtjevi, vremenski okvir i druge informacije relevantne za program su ukratko:

  • 75% troškova za takozvani sken intelektualnog vlasništva – profesionalni revizori intelektualnog vlasništva vam mogu pomoći identificirati vaše vlasništvo i kreirati strategiju vašeg intelektualnog vlasništva za budućnost,
  • 50% troškova naknada prijave žiga i dizajna

Prijave će tijekom 2021. godine ići u nekoliko vremenskih okvira:

  • 1.-31. ožujka
  • 1.-31. svibnja
  • 1.-31. srpnja
  • 1.-30. rujna

Jednostavan upitnik o tome ispunjavate li kriterije ili ne dostupan je na stranici EUIPO-a, a stručnjacima  našeg Odjela pripreme se s povjerenjem obratite ako želite svoje intelektualno vlasništvo podignuti na stepenicu više i dobiti vanjsko financiranje.

 

Ovaj članak u okviru rubrike “Razgovor s konzultantom” piše Karlo Mrvić, stariji konzultant u UHY Savjetovanje i  STech akceleratoru.