Kako je Covid-19 postao prilika za rast IT industrije

Iskreno i bez uljepšavanja panelisti našeg prvog po redu Poduzetničkog kafića, održanog u srijedu predvečer u hotelu Park u Splitu,  ispričali su sudionicima kako ih je pandemija Covid-19 zatekla u planiranju “najbolje godine do sada”, kako im se sve preokrenulo preko noći, ali i da su se brzo prilagodili zahvaljujući novim tehnologijama i potražnji za online uslugama.

Sva trojica gostiju , Ivan Burazin (Codeanywhere i SHIFT conference), Toni Blašković ( Adriagate), i Mario Frančešević (SeekandHit), opisali su kako su preslagivali budžete u karanteni, reorganizirali posao i klijente, ustrojili rad od kuće, video sastanke s kolegama i klijentima, ali i fokusirali se na projekte koje su ostavljali za dane “kada budemo imali vremena”.

Ivan Burazin je naveo kako su ove godine nizali neuspjeh za neuspjehom- otkazivanje konferencije u Dublinu, prebacivanje SHIFT-a s lipnja na rujan, neizvjesnost oko dolaska sudionika i gostiju u Split, financijski troškovi, pad entuzijazma, ali da su ipak opstali. Štoviše, sudionici ovogodišnjeg SHIFT-a ocijenili su konferenciju “kao najbolju do sada”.

Vrijeme lockdowna bilo je izuzetno teško za turistički Adriagate, pa su, kako je prepričao Toni Blašković, rezali troškove, budžete, osoblje, aplicirali na poticaje, mjere, kredite, sve kako bi smanjili štetu i što prije se vratili u normalu.

Mario Frančešević iz Seek &Hit ispričao je kako su preživjeli i nastavili rasti zahvaljujući klijentima koji nisu vezani za turizam. Kao dobru stranu karantene vidi u tomu što su oživjeli neke zaboravljene projekte i webinare, ali i to što su sve sastanke s klijentima izvan Splita mogli odrađivati putem video platformi.

Prokomentirali su i sve druge dobre i loše strane pandemije, prednosti cloud poslovanja, nedostatak developera na hrvatskom tržištu, digitalne nomade, suradnju poduzetnika i fakulteta, okupljanja poduzetnika, ali i zaključili kako IT industrija i dalje raste jer “ulaže u istraživanje, razvoj i inovacije”.

Galeriju slika s događanja možete pogledati ovdje:

Ovaj Poduzetnički kafić prvi je događaj u sklopu našeg EU projekta STech Standard – Poduzetništvo na dlanu, koji provodimo u cilju edukacije, informiranja i povezivanja malih i srednjih poduzetnika (MSP). Medijski partner događanja je Split Tech City.

Do kraja 2021. godine nam je u planu organizirati još dosta događanja namijenjenih umrežavanju i informiranju – pratite naše stranice i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!