Digitalno i zeleno za sve poduzetnike?

Sve je spremno za jedini pravi natječaj za bespovratna sredstva za male i srednje poduzetnike u 2021. godini. Pod nazivom „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ natječaj je pod kapom instrumenta REACT-EU i ima primarnu svrhu unaprijediti poslovanja društava s fokusom na digitalizaciju poslovanja i doprinos ekološkoj učinkovitosti u poslovanju, a što će kroz brojne horizontalne aspekte osigurati dugoročnu otpornost i oporavak gospodarstva od efekata Covid-19 krize.

Nacrt natječaja je zasad u fazi e-Savjetovanja i izrazito je zanimljivo što se sve i na koji način može financirati.

Loša vijest za ICT sektor s kojim se izrazito ponosimo i koji se promaknuo kao najzdraviji sektor i temelj rasta i održivosti hrvatskog gospodarstva – nisu prihvatljive tvrtke iz klasifikacije djelatnosti J. Natječaj je samo za tvrtke iz prerađivačke (proizvodne) industrije i namijenjen je unaprjeđenju klasične proizvodne branše koja, složit ćemo se, uvelike kaska za europskim i globalnim standardima digitalizacije, automatizacije i energetske učinkovitosti.

Stoga ne čudi odluka da se baš tim poduzetnicima pruži ruka u razvoju poslovanja, čime će se idealno doprinijeti i općenitom gospodarskom rastu. S druge strane, potpuno je jasna i opravdana frustracija zdravih i rastućih ICT tvrtki kojima ovolika investicija može dodatni pogurati razvoj, posebice uzimajući u obzir da je maksimalna potpora 7,5 milijuna kuna po projektu. Ipak, polazišna logika je jasna, proizvođači elektroničke opreme i komponenti su prihvatljivi, a razvojne tvrtke za software nisu.

Argumenti su s obje strane konstruktivni, ali jedan je bitan segment koji treba imati na umu, a to je da je premisa natječaja digitalizacija – a baš tu softveraši koji posluju na domaćem tržištu imaju i svoju priliku kao izvođači osigurati svojim klijentima iz proizvodnih djelatnosti da se prijavom projekta uključe i dobiju bespovratna sredstva za njihov softver. Time će softverske tvrtke zapravo imati i izravne koristi od ovoga natječaja.

Naravno, tu dolazi do nesrazmjera opsega i logičnih pitanja poput „Što je sa izvoznicima softvera?“ i da, slažem se da imaju određene nelogičnosti, ipak, izvoznici softvera su itekako konkurentni u svim drugim natječajima kojima se mogu ostvariti bespovratna sredstva. Prije svega tu su „veliki“ natječaji IRI i poticanje inovacija u sklopu kojih provedbom projekta tvrtke mogu financirati plaće zaposlenih i opremu za korištenje. Ono bitnije, softverske tvrtke standardno nisu zagađivači i u određenoj mjeri svojom su djelatnošću a priori digitalizirani, stoga je ovakav natječaj taksativno udaljen od normi koje se postižu ulaganjima u digitalizaciju i zelenu tranziciju.

Kako ovaj tekst ne bi bio pravdanje logike predmetnog natječaja, naglasit ću da bi trebalo postaviti jasne strateške ciljeve kako sa sredstvima koja su Republici Hrvatskoj na raspolaganju treba biti jasno navedeno na koji će ih način trošiti (konkretno je riječ o REACT- EU) i gdje tu svoje mjesto nalaze ICT tvrtke koje su nevjerojatno važne za održivost hrvatskog gospodarstva, koje zbog monokulture turizma i slabljenja klasičnih grana, budimo iskreni, nikad nije bilo krhkije.

Dosadašnji natječaji za unaprjeđenje proizvodnih kapaciteta su se pokazali jako traženim i kvalitetnim za poduzetnike koji su financirali izgradnju i uređenje proizvodnih hala, opremu i druge troškove. Iskoristi li se na optimalan način i na kvalitetne projekte ovu omotnicu od 200 milijuna eura, vjerujem da će biti bitno manje kritika ovim teškim odlukama, a budući da će biti rang lista, jasno je da će samo najkvalitetniji projekti dobiti sredstva za unaprjeđenje proizvodnih procesa. Proces pripreme za natječaj je već u jeku, konzultanti rade maksimum kako bi svoje klijente uvjerili o važnosti prijave, prvi proračuni se slažu, a tvrtke koje ne slože najbolje projekte na vrijeme svakim danom gube svoje mjesto. Neka igre započnu!

 

Ovaj članak u okviru rubrike “Razgovor s konzultantom” piše Marino Bezmalinović, stariji konzultant u društvima UHY Savjetovanje i STech akcelerator.