Kako do bespovratnih sredstava bez birokratske glavobolje (E-impuls)

U moru natječaja za poduzetnike koji su bili aktivni tijekom posljednjih 10 godina većina se isticala kompleksnošću prijave, ponekad nejasnim uvjetima i obvezama za poduzetnike koji se žele aplicirati za bespovratna sredstva. Takve okolnosti stvarale su otpor kod malih poduzetnika za apliciranje za bespovratna sredstva

Ipak, neki su se natječaji isprofilirali kao jednostavniji za pripremu projektnih prijava, s jasnim ciljevima i obvezama za poduzetnike. Jedan od njih je konceptualni „Impuls“ natječaj čiji je cilj brza apsorpcija omotnice, jednostavnija provedba i pozitivan efekt na gospodarstvo. Od iteracija Impuls natječaja najpoznatiji i najznačajniji je „E-impuls“ objavljen 2016. godine.

E-impuls je brojao ukupnu financijsku omotnicu od 250 milijuna kuna te je pojedini poduzetnik (mikro ili malo poduzeće) mogao ostvariti od 30 do 300 tisuća kuna za financiranje prihvatljivih troškova. Zanimljivo je da prihvatljivi troškovi broje one poduzetnicima najprivlačnije, od opreme, softvera, druge nematerijalne opreme do stručnog osposobljavanja i savjetodavnih usluga. Intenzitet financiranja bespovratnih sredstava je bio 65% za mala poduzeća i 85% za mikro poduzeća. U konačnici je financirano i potpisano respektabilnih 1083 ugovora sa poduzetnicima, što je mnogima od njih dalo izvrstan zamašnjak u poslovanju.

Posebice je važno spomenuti i pozitivan utjecaj na gospodarstvo Republike Hrvatske – zapošljavanje. Naime, za maksimalni broj bodova, što je iskustveno opcija na koju većina prijava cilja, malo poduzeće je trebalo zaposliti 4 nova djelatnika, a mikro poduzeće 2 nova djelatnika nakon provedbe projekta. S obzirom na broj projekata i financijsku omotnicu, može se bez dvojbi ustvrditi da je ovakav natječaj jedan od najboljih, a najjednostavnijih strateških instrumenata koje RH ima na raspolaganju za poticanje zapošljavanja.

Očekuje se u vrlo skoroj budućnosti ponavljanje u identičnoj ili jako sličnoj varijanti natječaja E-impulsa, a uz pozitivno iskustvo prethodnog natječaja (a, nadam se, i naučene lekcije na temelju negativnih iskustava), poduzetnici bi svakako trebali prepoznati priliku za ostvarivanje sredstava za investiranje u poslovanje, unaprjeđenje i modernizaciju opreme.  Naše pozitivno iskustvo s ovim natječajem (100% pozitivno ocijenjenih i provedenih projekata) na raspolaganju će vam biti tijekom cjelokupnog budućeg razdoblja za planiranje i pripremu na vrijeme.

Vjerujem da je sazrilo vrijeme da se ovakav natječaj ponovi i iskoristi u svom punom potencijalu uz jasan i transparentan sustav ocjenjivanja kvalitete prijava, a što će kao krajnji rezultat imati bitno snažnije malo gospodarstvo, ali i nikad prenaglašeno veće institucionalno povjerenje.

Ovaj članak u okviru rubrike “Razgovor s konzultantom” piše Marino Bezmalinović, stariji konzultant u društvima UHY Savjetovanje i STech akcelerator.